Badania dzieci

Przesyłam krótkie podsumowanie akcji „NIE nowotwormo u dzieci” w Jerzykowie.

W dniach 8.11-9.11 w Jerzykowie odbyło się badanie dzieci pod hasłem ” NIE nowotworom u dzieci” jakie zorganizowała Fundacja Zawsze Razem z Kołaty przy wsparciu Urzędu Miasta i Gminy Pobiedziska. Podczas dwóch dni akcji przebadano 116 dzieci, akcja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony rodziców i opiekunów.

Akcja mogła się odbyć dzięki wsparciu Pani Dyrektor Zespołu Szkół w Jerzykowie Aliny Mańka, oraz pomocy kilku wolontariuszy:Pani Moniki Springer, Pani Dagmary Budzicz, Pani Weroniki Przewoźnej, Pani Jolanty Obarskiej.

Akcję z Urzędu Miasta i Gminy Pobiedziska wspierała Pani Maria Jankowska, która zadbała o logistykę całego przedsięwzięcia. Inicjatorem i pomysłodawcą badań w Jerzykowie była Fundacja Zawsze Razem z Kołaty.”

Opinia Pani Prezes Fundacji Zawsze Razem Sylwii Kamińskiej-” Pierwszy raz organizowaliśmy taką akcję i jesteśmy wdzięczni Fundacji Ronalda Macdonalda która przeprowadziła całe przedsięwzięcie, jesteśmy pod wrazaniem ogromnego profesjonalizmu. Widzimy jednocześnie jak bardzo potrzebane są takie badania szczególnie na terenach wiejskich, jeśli dzięki takim akcjom pomożemy choćby jednemu dziecku będziemy organizowali takie akcje w przyszłości.”

Poniżej opinia rodzica Pani Beaty Sójki

Witam,

Jestem mamą  pięcioletniej Ludmiły, która brała udział w badaniu USG organizowanym w Jerzykowie.

Jestem pod dużym wrażeniem sposobu i organizacji tych badań, profesjonalizmu i zaangażowania osób uczestniczących. Otrzymane przeze mnie wyniki pokazują, że są obszary, które powinnam kontrolować. Dotychczas żaden z pediatrów nie zwrócił  na to uwagi.

Ponadto moja córka, która po pobycie w szpitalu boi się różnych badań, dzięki bardzo przyjaznej atmosferze podczas USG,  z uśmiechem współpracowała z lekarzem.”

Monika Stasiak

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.